Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Konfitura z czerwonej cebuli 4

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetny dodatek do pasztetów, mięs i wędlin, polecam

Konfitura z czerwonej cebuli 4 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura z czerwonej cebuli 4

 

  • 3 czerwone cebule (ok. 250g),
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • tymianek 1/3 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonej cebuli 4
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu. Gdy cebula będzie miękka wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd". Życzę smacznego :)
Konfitura z czerwonej cebuli 4
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Konfitura z czerwonej cebuli 4
Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut