Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Konfitura z dyni z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Konfitura dyniowa z ananasem to świetny sposób na oryginalne wykorzystanie dyni. Powidła są słodko kwaskowe, o wyjątkowym aromacie. Pasują do chleba lecz także jako nadzienie do ciast,pączków.

Konfitura z dyni z ananasem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura z dyni z ananasem

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z dyni z ananasem
Dynię obieramy, wyciągamy pestki a miąższ kroimy drobno. Przekładamy do garnka. Dodajemy ananasa z puszki wraz z sokiem i sok z dwóch cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż dynia stanie się szklista. Następnie dodajemy cukier i ciągle mieszając gotujemy do rozpuszczenia się cukru i zagęszczenia powideł. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do powideł. Dobrze mieszamy. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez około 40 minut.
Konfitura z dyni z ananasem
Najważniejszym składnikiem jest dojrzała dynia, pełna karotenu i wartości odżywczych.
Konfitura z dyni z ananasem
Smażymy dynię z ananasem i sokiem z cytryny

Tagi:

dynia