jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Konfitura z gruszek z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonała konfitura z gruszek z imbirem do naleśników

Konfitura z gruszek z imbirem

Składniki:

Konfitura z gruszek z imbirem

 

  • 1 kg gruszek
  • 2 duże cytryny
  • 2 1/3 szklanki cukru
  • 1/5 łyżeczki startego korzenia imbiru

Sposób przygotowania:

Konfitura z gruszek z imbirem
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Z cytryn zetrzeć skórkę - 1 łyżeczka i wycisnąć sok.

W rondlu ułożyć gruszki. Dodać do gruszek skórkę z cytryny, sok, imbir i cukier.

Dokładnie wszystko wymieszać, aż się cukier rozpuści. Zagotować cały czas mieszając.

Gotować gruszki do momentu, aż masa osiągnie konsystencję żelu.

Nakładać do wyparzonych słoików.

Słoiki gotować przez 5 - 10 minut.