Sposób przygotowania:
Konfitura z gruszek z imbirem
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Z cytryn zetrzeć skórkę - 1 łyżeczka i wycisnąć sok.
W rondlu ułożyć gruszki. Dodać do gruszek skórkę z cytryny, sok, imbir i cukier.
Dokładnie wszystko wymieszać, aż się cukier rozpuści. Zagotować cały czas mieszając.
Gotować gruszki do momentu, aż masa osiągnie konsystencję żelu.
Nakładać do wyparzonych słoików.
Słoiki gotować przez 5 - 10 minut.
W rondlu ułożyć gruszki. Dodać do gruszek skórkę z cytryny, sok, imbir i cukier.
Dokładnie wszystko wymieszać, aż się cukier rozpuści. Zagotować cały czas mieszając.
Gotować gruszki do momentu, aż masa osiągnie konsystencję żelu.
Nakładać do wyparzonych słoików.
Słoiki gotować przez 5 - 10 minut.