caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Konfitura z jarzębiny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szczególnie polecam do wędlin, mięs na zimno i serów pleśniowych

Konfitura z jarzębiny

Składniki:

Konfitura z jarzębiny

 

  • 1 kg dojrzałej jarzebiny
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie środka żelującego typu 2:1 (typu żelfix)

Sposób przygotowania:

Konfitura z jarzębiny
Jarzębinę odszypułkować i przebrać. Włożyć do torebki foliowej lub pojemnika na żywność i na noc włożyć do zamrażarki. Dzięki przemrożeniu nie będzie ona nadmiernie cierpka. Do cukru wlać 3/4 szklanki wody i ugotować syrop. Do syropu włożyć przygotowaną wcześniej jarzebinę i tak długo w nim smażyć aż owoce staną się szkliste. Smażyć należy na małym ogniu, często mieszając. Do szklistych owoców dodać środek żelujący (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gorącą konfiturę kłaść do czystych, wyparzonych słoików i od razu zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.