ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Sernik z marcepanem na pierniczkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny sernik, jest bardzo łatwy do wykonania, jedyny jego mankament to taki, że szybko znika z talerza.

Sernik z marcepanem na pierniczkach  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z marcepanem na pierniczkach

 

  • pierniczki 200 gram,
  • jajka 6 sztuk "XL",
  • cukier 1 szklanka,
  • olejek waniliowy 1 łyżeczka,
  • twaróg półtłust zmielony 1,5 kg,
  • budyń wanilioiwy 1 opakowanie,
  • kasza manna 4 łyżki,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • marcepan w czekoladzie 150 gram

Sposób przygotowania:

Sernik z marcepanem na pierniczkach

ETAP 1:

Sernik z marcepanem na pierniczkach
Zamiast pierniczków można dodać inne ulubione ciastka.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy ułożyć pierniczki.

ETAP 2:

Sernik z marcepanem na pierniczkach
Najlepiej ciasto zrobić przy pomocy miksera.

Jajka, cukier, olejek waniliowy mikserem utrzeć do białości i spienienia.

ETAP 3:

Sernik z marcepanem na pierniczkach

Dodać zmielony na drobnym sitku w maszynce do mięsa twaróg, wsypać budyń, kaszę manną, wlać olej, i kawałeczki posiekanego marcepanu, mikserem połączyć składniki bez długiego mieszania.

ETAP 4:

Sernik z marcepanem na pierniczkach

Masę serową wlać do formy, z dwa razy stuknąć o blat stołu, aby odpowietrzyć masę.

ETAP 5:

Sernik z marcepanem na pierniczkach

Piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, studzić przy uchylonych drzwiczkach potem w chłodnym miejscu najlepiej całą noc.


Tagi:

sernik ciasto