Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Konfitura z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Konfiturę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. W takich warunkach traci najmniej witamin.

Konfitura z truskawek

Składniki:

Konfitura z truskawek

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z truskawek
Truskawki umyć, obrać z szypułek i osączyć a następnie włożyć do rondla. Sok z truskawek zagotować z cukrem, zebrać szumowinę i gorącym syropem zalać truskawki. Odstawić na noc do chłodnego miejsca. Następnie zlać syrop i pogotować kilka minut na małym ogniu, po czym włożyć owoce i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na bok i co jakiś czas wstrząsać rondlem. Konfiturę doprowadzać do wrzenia jeszcze cztery razy i ostudzić. Na koniec zagotować (aż owoce staną się szkliste), ostudzić, zebrać pianę i przełożyć konfiturę do wyprażonych słoików i dokładnie je zamknąć.