Sposób przygotowania:
Konfitura z żurawiny
Żurawinę myjemy, przebieramy, zalewamy wrzątkiem i odcedzoną wrzucamy do rondla lub wysokiej patelni. Wyciskamy sok z mandarynek i dodajemy do żurawiny wraz z wodą, cynamonem i miodem. Przykrywamy rondel i chwilę dusimy, aż żurawina zmięknie i zacznie pękać. Niepopękane owoce rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 15 minut. Gdy masa zgęstnieje próbujemy i ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba. Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania. Gorącą żurawinę przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce. Smacznego :)