SUPERPRZEPIS

Konfitura z żurawiny

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Konfitura z żurawiny Więcej zdjęć (5)

Pyszna słodko kwaśna żurawina z nutą cynamonu idealny dodatek do potraw

Składniki:

Konfitura z żurawiny

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z żurawiny
Żurawinę myjemy, przebieramy, zalewamy wrzątkiem i odcedzoną wrzucamy do rondla lub wysokiej patelni. Wyciskamy sok z mandarynek i dodajemy do żurawiny wraz z wodą, cynamonem i miodem. Przykrywamy rondel i chwilę dusimy, aż żurawina zmięknie i zacznie pękać. Niepopękane owoce rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 15 minut. Gdy masa zgęstnieje próbujemy i ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba. Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania. Gorącą żurawinę przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce. Smacznego :)
Konfitura z żurawiny
żurawinę wsypujemy do rondla wlewamy sok i wodę
Konfitura z żurawiny
Żurawinę chwilę dusimy aż zmięknie i zacznie pękać
Konfitura z żurawiny
Gdy masa zgęstnieje próbujemy i ewentualnie dosładzamy
Konfitura z żurawiny
Gorącą żurawinę przelewamy do gorących słoiczków