Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Konfitura ze śliwek węgierek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Konfitura ze śliwek węgierek

Składniki:

Konfitura ze śliwek węgierek

 

  • 1 kg śliwek,
  • 0,5 litra wody,
  • 1,5 kg cukru.

 

Sposób przygotowania:

Konfitura ze śliwek węgierek
Do przetworu bierzemy owoce dojrzałe, ale nie mięk- kie, raczej w miarę twarde. Śliwki myjemy w gorącej wodzie dwukrotnie, następnie przekrajamy na połówki i usuwamy z nich pestki, możemy też obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Przygotowujemy syrop zago- towując wodę i rozpuszczając w niej 1/3 cukru. W go- towym syropie umieszczamy połówki śliwek, dopro- wadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy na 15 go- dzin. Dodajemy połowę pozostałego cukru, raz jeszcze doprowadzamy do zawrzenia konfitury, odstawiamy, dokładnie mieszamy. Po kilku godzinach dodajemy pozostały cukier i konfiturę gotujemy na małym ogniu. Dla zwiększenia aromatu, można dodać do konfitury np. odrobinę cynamonu lub soku z cytryny i starannie całość wymieszać. Gorącą konfiturę rozlewamy do sło- ików, szczelnie zamykamy i po ostygnięciu umiesz- czamy w spiżarni.

Tagi:

śliwki