Sposób przygotowania:
Konfitura ze śliwek węgierek
Do przetworu bierzemy owoce dojrzałe, ale nie mięk- kie, raczej w miarę twarde. Śliwki myjemy w gorącej wodzie dwukrotnie, następnie przekrajamy na połówki i usuwamy z nich pestki, możemy też obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Przygotowujemy syrop zago- towując wodę i rozpuszczając w niej 1/3 cukru. W go- towym syropie umieszczamy połówki śliwek, dopro- wadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy na 15 go- dzin. Dodajemy połowę pozostałego cukru, raz jeszcze doprowadzamy do zawrzenia konfitury, odstawiamy, dokładnie mieszamy. Po kilku godzinach dodajemy pozostały cukier i konfiturę gotujemy na małym ogniu. Dla zwiększenia aromatu, można dodać do konfitury np. odrobinę cynamonu lub soku z cytryny i starannie całość wymieszać. Gorącą konfiturę rozlewamy do sło- ików, szczelnie zamykamy i po ostygnięciu umiesz- czamy w spiżarni.