Sposób przygotowania:
Konfitura gruszkowa
Kardamon roztłuc, wymieszać ze skórką z cytryny.
Gruszki obrać, pokroić na plasterki.
Zalać sokiem z cytryny, wstawić do lodówki.
Obierki z gruszek i kardamon zalać 300 ml wody, gotować 50 minut.
Przecedzić, zalać gruszki, dodać sok jabłkowy, gotować 20 minut.
Wsypać cukier, wymieszać, zagotować.
Przełożyć do słoików.
Gruszki obrać, pokroić na plasterki.
Zalać sokiem z cytryny, wstawić do lodówki.
Obierki z gruszek i kardamon zalać 300 ml wody, gotować 50 minut.
Przecedzić, zalać gruszki, dodać sok jabłkowy, gotować 20 minut.
Wsypać cukier, wymieszać, zagotować.
Przełożyć do słoików.
A.B.
PaniTereska
konfitura z gruszek pycha
misia53
Jaro