kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Konfitura gruszkowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kardamon roztłuc, wymieszać ze skórką z cytryny. Gruszki obrać, pokroić na plasterki.

Konfitura gruszkowa

Składniki:

Konfitura gruszkowa

 

  • sok i skórka starta z 3 cytryny
  • kardamon 12 nasion
  • gruszki twarde 1,5 kg
  • sok jabłkowy niesłodzony 600 ml
  • cukier żelujący 1:1 1 kg

Sposób przygotowania:

Konfitura gruszkowa
Kardamon roztłuc, wymieszać ze skórką z cytryny.
Gruszki obrać, pokroić na plasterki.

Zalać sokiem z cytryny, wstawić do lodówki.
Obierki z gruszek i kardamon zalać 300 ml wody, gotować 50 minut.

Przecedzić, zalać gruszki, dodać sok jabłkowy, gotować 20 minut.
Wsypać cukier, wymieszać, zagotować.

Przełożyć do słoików.