Sposób przygotowania:
Konfitury z agrestu i liści winogron
Liście winogronowe opłukać, oberwac łodyżki. Włozyć do szklanego naczynia, zalać szklanką spirytusu. Szczelnie przykryć i zostawić na 2 godziny. Następnie liście wyjąć łyżką cedzakową, posiekać i na 2-3 godziny znowu wrzucić do spirytusu. Sok, który puszczą liście przecedzić i dodać do niego oczyszczony i opłukany agrest. Wlać reszte spirytusu, całość wymieszać i zachowując ostrożność! podpalić. Mieszać ąż płomień zgaśnie. Agrest opłukac zimna wodą, przełożyć na sito, starannie odsączyć. Zagotować wodę z cukrem, zrobić lekki syrop, zszumować. Ostrożnie, małymi porcjami, wkładac agrest do wrzącego syropu. Smażyć, aż owoce staną się przeźroczyste. Gorące konfitury przełozyć do słoików i mocno zakręcić.