Sposób przygotowania:
Konfitury z agrestu
Kwasek cytrynowy rozpuścić w 3 szklankach wody. Zalać umyte owoce, zostawić na 3 godziny i odcedzić. Podgrzać 2 szklanki wody z kwaskiem, wsypać owoce po 2-3 minuty, odcedzić. Wsypać do tej wody 1 kg cukru i ugotować syrop. Gorącym zalać owoce i odstawić na noc. Zlać syrop do innego naczynia, wsypać 30 dag cukru i zagotować. Gorącym syropem znów zalać agrest na noc. Zlać syrop, dodać resztę cukru i gotować 10 minut. Do wrzącego syropu wrzucić owoce, wstrząsnąć rondlem, aby się zanurzyły i odstawić do ostygnięcia. Dodać paski wanilii i lekko podgrzać, by owoce były przezroczyste. Odstawić garnek z ognia. Konfitury ostudzić, włożyć do gorących słoików i dobrze zamknąć.