tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Konfitura z niedojrzałego agrestu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Konfitura z niedojrzałego agrestu.

Konfitura z niedojrzałego agrestu

Składniki:

Konfitura z niedojrzałego agrestu

 

  • 1 kg agrestu
  • 0,5 litra wody
  • 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z niedojrzałego agrestu
Niedojrzały agrest zdrowy i gładki oczyścić z działek kielicha i szypułek oraz nakłuć nierdzewną szpilką każdy owoc w kilku miejscach lub zanurzyć w agrest w sicie w bardzo gorącej wodzie na 2 minuty. Ugotować syrop z wody i cukru. Agrest włożyć do gorącego syropu, lekko podgrzać nie dopuszczając do wrzenia i odstawić na kilka godzin, następnie doprowadzić i natychmiast znów odstawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu podgotować na bardzo małym ogniu do uzyskania właściwej szklistości owoców. Gorącą konfiturą napełnić słoiki i zaraz je uszczelniać.