Sposób przygotowania:
Konfitura z agrestu
Do przetworu wybieramy w miarę duże owoce, nie do końca dojrzałe, najlepiej o barwie czerwonej. Agrest należy przebrać z wszelkich zanieczyszczeń, usunąć owoce podniszczone i chore, następnie umyć, osączyć i oczyścić z szypułek i resztek dna kwiatowego. Wodę podgrzać do zawrzenia, po czym wyłączyć i odczekać 5 minut, następnie umieścić w niej agrest i po 3 minu- tach odcedzić. Ugotować syrop z 90 dag cukru i szklanki wody i oczyścić z szumu. Po ugotowaniu sy- ropu, odczekać 5 minut i gorącym syropem zalać agrest. Poczekać zanim konfitura ostygnie, w między- czasie od czasu do czasu wstrząsnąć garnkiem, po czym dodać pozostałą część cukru i odstawić na kilka godzin. Następnie konfiturę podgrzać, ale nie gotować i zamieszać. Odstawić raz jeszcze na kilka godzin, po czym podgrzać do lekkiego zawrzenia i dalej podgrze- wać na małym ogniu aż powierzchnia owoców stanie się szklista. Zebrać szum, ostudzić i wstrząsnąć. Rozlać do gorących, wygotowanych słoików, dokładnie za- mknąć. Przechowywać w ciemnym pomieszczeniu.