Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Konfitura z agrestu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Konfitura z agrestu

Składniki:

Konfitura z agrestu

 

  • 1 kg agrestu,
  • szklanka wody,
  • 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z agrestu
Do przetworu wybieramy w miarę duże owoce, nie do końca dojrzałe, najlepiej o barwie czerwonej. Agrest należy przebrać z wszelkich zanieczyszczeń, usunąć owoce podniszczone i chore, następnie umyć, osączyć i oczyścić z szypułek i resztek dna kwiatowego. Wodę podgrzać do zawrzenia, po czym wyłączyć i odczekać 5 minut, następnie umieścić w niej agrest i po 3 minu- tach odcedzić. Ugotować syrop z 90 dag cukru i szklanki wody i oczyścić z szumu. Po ugotowaniu sy- ropu, odczekać 5 minut i gorącym syropem zalać agrest. Poczekać zanim konfitura ostygnie, w między- czasie od czasu do czasu wstrząsnąć garnkiem, po czym dodać pozostałą część cukru i odstawić na kilka godzin. Następnie konfiturę podgrzać, ale nie gotować i zamieszać. Odstawić raz jeszcze na kilka godzin, po czym podgrzać do lekkiego zawrzenia i dalej podgrze- wać na małym ogniu aż powierzchnia owoców stanie się szklista. Zebrać szum, ostudzić i wstrząsnąć. Rozlać do gorących, wygotowanych słoików, dokładnie za- mknąć. Przechowywać w ciemnym pomieszczeniu.