Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Konfitury z całych moreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Konfitury z całych moreli

Składniki:

Konfitury z całych moreli

 

  • 1 kg moreli,
  • 1 kg cukru,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 4 g kwasku cytrynowego.

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitury z całych moreli
Małe, dojrzałe morele starannie wymyć i podgotować w lekko wrzącej wodzie przez 2-3 minuty. Następnie należy je wyjąć i ostudzić w zimnej wodzie, osuszyć. Przygotować syrop, którym należy zalać owoce do- prowadzając do zawrzenia. Gotować we wrzątku przez 5 minut, po czym odstawić do całkowitego schłodze- nia. Czynność gotowania we wrzątku oraz następnie schładzania owoców należy powtórzyć jeszcze dwu- krotnie, przy czym przy tym ostatnim razie, przy za- kończeniu gotowania należy dodać kwasek cytrynowy. Konfitury schłodzić, włożyć w dobrze wymyte i suche słoiki, starannie zamknąć i umieścić w chłodnym miej- scu.