Sposób przygotowania:
Konfitury z nektarynek
Przygotowanie: nektarynki myjemy, po czym nieco nacinamy i wkładamy do wrzącej wody na ok. pół mi- nuty. Po wyjęciu z wrzącej wody, płuczemy je pod bieżącą i delikatnie obieramy ze skórki. Przekrajamy na połówki i usuwamy pestki. W garnku zagotowuje- my na zalewę 2 szklanki wody z połową przygotowa- nego cukru. Po rozpuszczeniu się cukru, w garnku umieszczamy owoce, zagotowujemy, usuwamy po- wstałą pianę i odstawiamy do drugiego dnia. Wówczas z powstałego syropu wyjmujemy owoce dodając pozo- stały cukier. Syrop zagotowujemy, wkładamy do niego nektarynki, a do smaku dodajemy startą skórkę cytry- nową. Całość gotujemy przez 7 minut na małym ogniu, bez mieszania, co jakiś czas lekko potrząsając garn- kiem, po czym odstawiamy na 5 godzin. Następnie po- nownie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, do- prowadzając do wrzenia, potrząsając. Gotujemy dotąd, dopóki owoce staną się szkliste. Gorące nektarynki przekładamy do słoiczków, od razu zamykając i stawiając do góry nogami, przykrywając ręcznikiem do wystygnięcia.