agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

konfitury z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

konfitury z pigwy..............

konfitury z pigwy

Składniki:

konfitury z pigwy

 

  • 1 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • 1 i ½ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

konfitury z pigwy
Owoce oczyścić i podzielić na ćwiartki, pousuwać gniazdka nasienne. Obrać owoce, zalać zimną wodą. Ugotować aż będą miękkie. Dodać cukier i gotować na małym ogniu. Po około 10 minutach odlać połowę soku do słoika i zapasteryzować go, konfitury smażyć, aż syrop zgęstnieje, a owoce będą przezroczyste. Zdjąć powstałą pianę. Konfitury gorące przełożyć do słoiczków, zakręcić przewrócić dnem- stać powinny tak do momentu wystygnięcia.