Sposób przygotowania:
Koniakówki
Do miski wsyp mąkę, dodaj margarynę/masło ( najlepiej wyciągnąć wieczorem poprzedniego dnia aby było mięciutkie), cukier i koniak. Razem zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto się nie może kruszyć, ma być takie, że jak weźmiesz kawałek to możesz z niego zrobić rulonik. Jeśli się kruszy dodaj trochę masła i koniaku.
Jak ciasto będzie już jednolite, zawiń w woreczek i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyłóż z lodówki. Ciasto małymi porcjami zwijaj w wałeczki. Bierz po 2 wałeczki i owijaj je wokół siebie. Na koniec połącz dwa końce ze sobą.
Rozgrzej piekarnik do 220*C. Pozwijane koniakówki układaj na papierze do pieczenia - nie smaruj papieru żadnym tłuszczem. Piecz do zezłocenia się wianka ( ok 10-15 min). Podawaj wystudzone.
Możesz w ten sposób zrobione koniakówki włożyć do zamrażarki max na 3 miesiące. Po tym czasie wystarczy włożyć po rozrożeniu na 5 min do piekarnika, będą jak świeżo upieczone.
Smacznego
Jak ciasto będzie już jednolite, zawiń w woreczek i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyłóż z lodówki. Ciasto małymi porcjami zwijaj w wałeczki. Bierz po 2 wałeczki i owijaj je wokół siebie. Na koniec połącz dwa końce ze sobą.
Rozgrzej piekarnik do 220*C. Pozwijane koniakówki układaj na papierze do pieczenia - nie smaruj papieru żadnym tłuszczem. Piecz do zezłocenia się wianka ( ok 10-15 min). Podawaj wystudzone.
Możesz w ten sposób zrobione koniakówki włożyć do zamrażarki max na 3 miesiące. Po tym czasie wystarczy włożyć po rozrożeniu na 5 min do piekarnika, będą jak świeżo upieczone.
Smacznego