kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Koniakówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bardzo kruche ciasteczka wianki do kawki i nie tylko

Koniakówki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koniakówki

 

  • 2 kubki mąki ( 0,5l)
  • 220 g margaryny/masła
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżki koniaku

Sposób przygotowania:

Koniakówki
Do miski wsyp mąkę, dodaj margarynę/masło ( najlepiej wyciągnąć wieczorem poprzedniego dnia aby było mięciutkie), cukier i koniak. Razem zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto się nie może kruszyć, ma być takie, że jak weźmiesz kawałek to możesz z niego zrobić rulonik. Jeśli się kruszy dodaj trochę masła i koniaku.
Jak ciasto będzie już jednolite, zawiń w woreczek i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyłóż z lodówki. Ciasto małymi porcjami zwijaj w wałeczki. Bierz po 2 wałeczki i owijaj je wokół siebie. Na koniec połącz dwa końce ze sobą.
Rozgrzej piekarnik do 220*C. Pozwijane koniakówki układaj na papierze do pieczenia - nie smaruj papieru żadnym tłuszczem. Piecz do zezłocenia się wianka ( ok 10-15 min). Podawaj wystudzone.
Możesz w ten sposób zrobione koniakówki włożyć do zamrażarki max na 3 miesiące. Po tym czasie wystarczy włożyć po rozrożeniu na 5 min do piekarnika, będą jak świeżo upieczone.
Smacznego
Koniakówki
Etap 1 - z podanej ilości składników wyrób ciasto...
Koniakówki
Etap 2 - ciasto jest zwarte, można z niego zrobić ruloniki
Koniakówki
Etap 3 - dwa ruloniki ciasta skręć wokół siebie końce połącz, piecz na papierze - nie smaruj go