Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Śledzie w stylu śródziemnomorskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie tym razem w wersji śródziemnomorskiej z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami polecają się nie tylko na świąteczny stół :)

Śledzie w stylu śródziemnomorskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie w stylu śródziemnomorskim

 

  • 4 filety śledziowe marynowane
  • 4-6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 8 czarnych oliwek
  • ½ papryczki chilli
  • 2-3plasterki cytryny
  • Około 1 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Śledzie w stylu śródziemnomorskim
Filety śledziowe obieramy ze skóry kroimy na kawałki na 1 kęs. Pomidory kroimy w paseczki. Plasterki cytryny kroimy na pół, oliwki i chilli w plasterki.

W słoiku lub w salaterce układamy warstwę śledzi na nich układamy część pomidorów, chilli, cytryny kaparów i oliwek, a na warstwie dodatków ponownie śledzie i dodatki i tak aż do wyczerpania składników.

Śledzie dokładnie zalewamy oliwą (wszystkie dodatki muszą być zakryte), zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Po 12 godzinach śledzie gotowe są na jedzenia i zachwycania się ich smakiem :)
Śledzie w stylu śródziemnomorskim
Filety śledziowe obieramy ze skóry kroimy na kawałki na 1 kęs.
Śledzie w stylu śródziemnomorskim
Pomidory kroimy w paseczki. Plasterki cytryny kroimy na pół, oliwki i chilli w plasterki.
Śledzie w stylu śródziemnomorskim
W słoiku lub w salaterce układamy warstwę śledzi na nich układamy część pomidorów, chilli, cytryny kaparów i oliwek, a na warstwie dodatków ponownie śledzie i dodatki i tak aż do wyczerpania składników. Śledzie dokładnie zalewamy oliwą (wszystkie dodatki muszą być zakryte), zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.