jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 330]

Grzybki leśne marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzybki zrobione własnoręcznie w domu uwielbiam, to nie to co ze sklepu. Takie zapasy co roku zawsze przygotowuje.

Grzybki leśne marynowane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Grzybki leśne marynowane

 

  • grzybki leśne około 3 kg
  • sól 1 łyżka płaska
  • cebula 1 szt.

zalewa :

Sposób przygotowania:

Grzybki leśne marynowane
Grzybki oczyścić z zanieczyszczeń i odkroić tylko główki. Wypłukać i odlać wodę, zalać czystą i zagotować, odlać tą wodę. Zalać ponownie wodą i zagotować, lecz już z cebulką i solą.

W osobnym naczyniu przygotować zalewę i zagotować, do gotującej się zalewy dodać grzyby z cebulką. Pogotować około 5 minut i przekładać gorące grzybki do słoików.

Pasteryzować około 10 minut i odwrócić do góry dnem. Wynieść do spiżarni wystudzone.
Grzybki leśne marynowane
Grzybki oczyścić i obciąć same kapelusze , zagotować
Grzybki leśne marynowane
Odlać wodę i ponownie zalać ,zagotować ale z cebulką i solą
Grzybki leśne marynowane
Przygotować zalewę z podanych składników i zagotować
Grzybki leśne marynowane
Dodawać do gotującej zalewy grzybki z cebulą
Grzybki leśne marynowane
Pogotować jeszcze chwilkę i wkładać do słoików