junette

junette

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Śledzie w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne śledzie które robię co roku na każde święta. Idealne też jako przekąska przy spotkaniu ze znajomymi.

Śledzie w oleju Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie w oleju

 

  • 6 filetów śledziowych
  • duża cebula
  • szczypta soli, szczypta cukru, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • olej roślinny
  • woda,mleko

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju
Filety śledziowe namoczyć przez noc w wodzie. Rano zmienić wodę i dodać do niej trochę mleka. Po 2-3 godzinach wyjąć śledzie, osuszyć i pokroić na 3 kawałki.

Pokroić cebulę w talarki. Dosypać do niej cukru i soli, dobrze wymieszać. W słoiki ponakładać śledzie, listek laurowy, ziele angielskie oraz posypać pieprzem.

To wszystko robić na przemian. Nałożyć jedną warstwę śledzi na to cebulę i przyprawy, każda warstwę podlewać olejem.

Dobrze zakręcić słoik. Przechowywać w lodówce min 48 godzin. 
śledzie w oleju
filety śledziowe po osuszniu podzielić na 3 części
śledzie w oleju
cebulę pokroić w talarki, dodać cukier i sól, dokładnie wymieszać
śledzie w oleju
filety śledziowe układać warstwami, filety,cebula,pieprz,ziele angielskie oraz podlewać każdą warstwe olejem