Sposób przygotowania:
Kopa w wersji dla karmiących mam
Ubijamy białka w gorącej kąpieli ( na garnek z gotującą sie wodą nakładamy miskę z białkami i ubijamy) dodając stopniowo cukier na sztywną pianę. Zestawiamy ze źródła ciepła, dosypujemy kokos - mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Kopa miała być na owalnym spodzie ( znajoma mnie prosiła aby tak wyglądała) więc na papierze do pieczenie obrysowałam talerz i rozsmarowałam masę kokosową w/g wzoru. Zostawiłam ok centymetra luzu,aby potem z talerza mi śmietana nie spłynęła) Gotowe wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia się - trwa to ok 10 minut Przełożyć na talerz - odstawić do wystygnięcia.Resztę masy kokosowej rozsmarować na papierze i zapiekać do zarumienia. Po ostudzeniu pokruszyć na mniejsze kawałki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać razem w dużej misce. Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłej wody, dodać dwie łyżki śmietany, następnie dodajemy do ubijanej z cukrem pudrem i cukrem waniliowym śmietany. Na talerzu układamy warstwy zaczynając od ubitej śmietany,następnie owoce pokruszona masa kokosowa,bita śmietana itd zmniejszając obwód aby powstał kopiec;) Całość smarujemy bitą śmietaną dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na około 2h;) * Z tej wyszło mi: talerz owalny kopy plus 1/2 miski 5 l.
Pyza
misia14
masa kokosowa jest zawsze pieczona i tu również jest upieczona więc nie ma surowych białek
Agiatis
Dokładnie - dziękuję ;)
Agiatis
Białka są ubijane w gorącej kąpieli, ponadto masa białkowa jest pieczona także nie ma ryzyka.
Elficzna
Konczi
Agiatis
warto;)
bernika
Agiatis
Dziękuję za Twój komentarz,dla mnie jest kluczowy;)
Natala1210
Agiatis
Racja;) doskonałe także dla dzieci:))
marietta