Koperkowa zapiekanka ziemniaczana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na obiad podaj dziś koperkową zapiekankę ziemniaczaną z serem i szynką!

Koperkowa zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

Koperkowa zapiekanka ziemniaczana

 

  • Składniki ( na 2 porcje):
  • 10 średnich ziemniaków
  • pół cebuli czerwonej pociętej w plastry
  • 3~4 plasterki sera
  • 2~3 plasterków szynki
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 2 łyżeczki "Zapiekanki ziemniaczanej po zbójnicku" Kamis`a
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Koperkowa zapiekanka ziemniaczana
Od kiedy Krzysztof Kolumb dopłynął do wybrzeży Ameryki na europejskich stołach pojawił się ziemniak.



Ziemniaki obieramy i gotujemy, odcedzamy i ugniatamy jak puree z masłem, solą ziołową, koperkiem i przyprawą "Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku". W naczyniu do zapiekania ( małym) układamy warstwowo ziemniaki, ser, ziemniaki, wędlinę, cebulę, ser, ziemniaki i wkładamy do piekarnika ( 180 - 200 stopni ) na około 40 min czyli do zapieczenia i delikatnego zarumienienia się górnej warstwy.

Polecam do niej sos koperkowo-czosnkowy.



Zapraszam również na http://od-kuchni.blog.pl