iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Koperkowe risotto z dzikim ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Risotto z ryżem białym i ryżem dzikim zrobione na masełku z dodatkiem wina białego i odrobiny parmezanu .l Do tego kilka łyżek słodkiej kukurydzy .

Koperkowe risotto z dzikim ryżem

Składniki:

Koperkowe risotto z dzikim ryżem

 

  • 1 woreczek ryżu dzikiego
  • 2 woreczki ryżu białego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • Sól morska
  • 1 szt cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki wino białe
  • 4 łyżki parmezan
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Koperkowe risotto z dzikim ryżem
Kukurydze odsączamy z zalewy na sitku. Cebulę białą obieramy i siekamy drobno. Koperek ok 2 pęczki siekamy drobno i odstawiamy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i olej. Podsmażamy posiekaną cebulkę. Po chwili kiedy cebulka zacznie się rumienić wsypujemy ryże biały i dziki. Mieszamy i chwilę smażymy aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy białe wino. Smażymy - dusimy aż alkohol wyparuje. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki i dusimy dalej. Kiedy ryż wypije bulion znów dolewamy bulionu , robimy tak aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy parmezan - mieszamy. Dodajemy odcedzoną kukurydzę. Mieszamy , doprawiamy solą morską i pieprzem świeżo mielonym do smaku.