Sposób przygotowania:
Koperkowe risotto z bobem
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorupek. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste tzn. pokryją się rozpuszczonym masłem. Wówczas zalewamy go chochlą mleka tak, aby zakrył ryż cienką warstwą, smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. W między czasie ryż doprawiamy solą, pieprze, czosnkiem, lubczykiem i słodką papryką do smaku. Gdy ryż będzie gotowy zdejmujemy go z ognia i łączymy z bobem i posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami. Dzięki dodatkowi mleku risotto jest delikatniejsze. Jeśli nie lubimy mleka to można użyć bulionu. Życzę smacznego ;)
zufikowo
mysza75
monikaT83