Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Koperkowe risotto z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo fajne połączenie ryżu i rzodkiewek, zdrowe i lekkie risotto

Koperkowe risotto z rzodkiewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koperkowe risotto z rzodkiewką

 

  • 150g ryżu di risotto,
  • 2 łyżki masła,
  • 600ml bulionu warzywnego,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1 pęczek koperku,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Koperkowe risotto z rzodkiewką
Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i smażymy około 2 minut aż ziarna ryżu staną się szkliste. Ryż zalewamy chochlą bulionu i smażmy. Gdy ryż wchłonie bulion czynność powtarzamy. Postępujemy tak aż do miękkości ryżu. W tym czasie siekamy drobno koperek. Kilka rzodkiewek kroimy w plasterki i układamy na talerzu, resztę kroimy w słupki. Gdy ryż będzie już miękki zdejmujemy go z ognia i dodajemy koperek oraz rzodkiewkę, mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Od razu podajemy. Smacznego :)
Koperkowe risotto z rzodkiewką
Kilka rzodkiewek kroimy w plasterki i układamy na talerzu, resztę kroimy w słupki.
Koperkowe risotto z rzodkiewką
Ryż zalewamy chochlą bulionu i smażmy. Czynność powtarzamy.
Koperkowe risotto z rzodkiewką
Gdy ryż wchłonie bulion czynność powtarzamy.
Koperkowe risotto z rzodkiewką
Gdy ryż będzie już miękki zdejmujemy go z ognia i dodajemy koperek oraz rzodkiewkę,

Tagi:

ryż risotto