Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Koperkowy twaróg domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na ten twaróg jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Koperkowy twaróg domowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Koperkowy twaróg domowy

 

  • 1,2 litra mleko kozie
  • 4 łyżki siekanego koperku
  • 0,5 cytryny

Sposób przygotowania:

Koperkowy twaróg domowy
Świeże mleko przelewamy do garnka i dodajemy do niego drobno pisekany koperek - mleko nastawiamy na gaz. Między czasie sparzamy cytrynę, po czym wyciskamy sok z połówki. Kiedy mleko z koperkiem zacznie wrzeć to wlewamy cały sok i calość energicznie ruszamy łyżką. Po minutce zdejmujemy z ognia - wytworzą się wtedy grudki sera, i całość przelewamy na metalowym siteczku. Odciskamy dokładnie i formujemy porządany kształt przy użyciu gazy, twaróg gotowy do jedzenia.
Koperkowy twaróg domowy
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Koperkowy twaróg domowy
Odciskamy dokładnie i formujemy porządany kształt przy użyciu gazy,