kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Kopiec kreta z truskawkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Domowy kopiec kreta z owocami sezonowymi- truskawkami....

Kopiec kreta z truskawkami

Składniki:

Kopiec kreta z truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szkl wody
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej (można dodać o łyżkę więcej)
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 1/2 l śmietany 36%
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • kilka łyżek wody
  • Dodatowo:
  • truskawki
  • płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta z truskawkami
Cukier, margarynę oraz kakao wkładamy do garnka i gotujemy do chwili połączenia się składników. Studzimy. Następnię ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do masy żółtka. Po chwili miksowania łączy z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie sztywną pianę z białek dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy gotową masę do tortownicy i pieczemy. Po ostygnięciu upieczonego ciasta, wydłubujemy łyżką ciasto, zostawiając boki i spód. Wydłubane ciasto kruszymy. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Studzimy. Śmietankę schłodzoną ubijamy dokładnie, dodajemy cukry ciągle miksując. Potem wlewamy chłodną i rozpuszczoną żelatynę. Dodajemy płatki czekoladowe. Można troszkę schłodzić. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Układamy na wydrążonym cieście. Nakładamy na to krem i posypujemy okruszkami ciasta. Należy dobrze schłodzić. Smacznego!;-)