rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Kopiec śmietanowo- owocowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Torcik z wykorzystaniem słodkiej śmietanki, galaretek i owoców. W sam raz na upalne dni dla małych i dużych łasuchów.

Kopiec śmietanowo- owocowy

Składniki:

Kopiec śmietanowo- owocowy

 

  • 2 opakowania słodkiej 30% śmietanki (2x 200ml)
  • ok 20 świeżych truskawek
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 2 banany
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki agrestowe
  • opakowanie biszkoptów okrągłych (120g)
  • 2 opakowania śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Kopiec śmietanowo- owocowy
Galaretki z wyjątkiem jednej truskawkowej rozpuszczamy- każdą w szklance wody. Jedną truskawkową w 400ml wody. Zostawiamy do przestygnięcia. Na spód salaterki układamy pokrojone w plasterki truskawki (ok 12). Boki wykładamy talarkami banana. Na to wylewamy rozpuszczoną w 400ml wody galaretkę truskawkową. Śmietanki ubijamy z dodatkiem śmietanfixu, dzielimy na 3 części. Do jednej wlewamy galaretkę cytrynową, do drugiej wiśniową do trzeciej jedną agrestową. Na zastygniętą galaretkę truskawkową wykładamy śmietankę z galaretką cytrynową. Zalewamy tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w szklance wody. Kolejna warstwa to pianka z dodatkiem agrestowej galaretki. Na niej układamy 6 plastrów ananasa, a w jego środki wbijamy po jednej całej truskawce. Zalewamy drugą tężejącą zieloną galaretką. Po zastygnięciu galaretki zielonej wykładamy resztę śmietanki z dodatkiem galaretki wiśniowej i na nią układamy krążki biszkoptów. W pozostałe "szpary" wsypujemy pokruszone biszkopty. Po całkowitym schłodzeniu możemy ciasto wyłożyć, odwracając je do góry dnem.

Tagi:

biszkopt