paulka104

paulka104

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 106]

Bananowy kopiec kreta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodka bananowa przyjemność . Przepis zaczerpnięty z internetu .

Bananowy kopiec kreta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bananowy kopiec kreta

 

  • Biszkopt :
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szkl . wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie kremowe :
  • 500 ml śmietany (36 % tł.)
  • 3 łyżki cukru,
  • płatki czekoladowe
  • 3-4 banany
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 śmietan - fix

 

 

Sposób przygotowania:

Bananowy kopiec kreta
Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego garnka , umieszczamy na niedużym ogniu ,aż wszystko połączy się w jednolitą masę .Jajka : oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto pieczemy w tortownicy do chwili wyrośnięcia i upieczenia . Po upieczeniu trochę przestudzone ciasto drążymy , zostawiając tylko na brzegach ok 1 cm i ok 2 cm od spodu . Wydrążone " resztki " kruszymy i odstawiamy do posypania wierzchu . Krem schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i śmietan-fixów , dodajemy płatki czekolady i wszystko dokładnie łączymy . Na spodzie wydrążonego ciasta układamy banany przekrojone wzdłóż na pół , skrapiamy je delikatnie sokiem z cytryny , na to wylewamy śmietanowy krem , który posypujemy wydrążonymi resztkami i leciutko przyklepujemy . Dekorujemy talarkami z bananów i odstawiamy do lodówki .
Bananowy kopiec kreta
Etap 1