Sposób przygotowania:
Bananowy kopiec kreta
Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego garnka , umieszczamy na niedużym ogniu ,aż wszystko połączy się w jednolitą masę .Jajka : oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto pieczemy w tortownicy do chwili wyrośnięcia i upieczenia . Po upieczeniu trochę przestudzone ciasto drążymy , zostawiając tylko na brzegach ok 1 cm i ok 2 cm od spodu . Wydrążone " resztki " kruszymy i odstawiamy do posypania wierzchu . Krem schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i śmietan-fixów , dodajemy płatki czekolady i wszystko dokładnie łączymy . Na spodzie wydrążonego ciasta układamy banany przekrojone wzdłóż na pół , skrapiamy je delikatnie sokiem z cytryny , na to wylewamy śmietanowy krem , który posypujemy wydrążonymi resztkami i leciutko przyklepujemy . Dekorujemy talarkami z bananów i odstawiamy do lodówki .
Lady Marmolada
marietta
może być nawet bita śmietana+banany oczywiście.