Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kopiec kreta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Efektowne ciasto znane głównie z reklam teraz do samodzielnego przygotowania w domu

Kopiec kreta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopiec kreta

 

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki,
  • 100g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3/2 szklanki maślanki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • śmietana 30% 600g,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • żelatyna 2 łyżeczki,
  • czekolada gorzka 50g,
  • 3-4 banany,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta
Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki na ciasto wsypujemy do miseczki. Dolewamy maślankę i ostudzone masło i miksujemy wszystko na gładką masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wlewamy do niej ciasto. Pieczemy je około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika, ale pozostawiamy je na około 20-25 minut, żeby nam za bardzo nie opadło. Po wyjęciu ciasto studzimy. Z ciasta łyżeczką wydrążamy miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietaną ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce lub kroimy z mniejszą kostkę i mieszamy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie, gorąco polecam. Szczególnie będzie smakowało wielbicielom czekoladowych smaków. Smacznego ;)E
Kopiec kreta
Wszystkie suche składniki na ciasto wsypujemy do miseczki. Dolewamy maślankę i ostudzone masło i miksujemy wszystko na gładką masę.
Kopiec kreta
Z ciasta łyżeczką wydrążamy miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście.
Kopiec kreta
Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec.
Kopiec kreta
Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając.