e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Kopiec kreta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

..czyli mocno kakaowe ciasto z bananami

Kopiec kreta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopiec kreta

 

  • Biszkopt:
  • 100g margaryny
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 200g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru

 

  • Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 3-4 banany

 

  • margaryna do wysmarowania formy
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta
Biszkopt: Margarynę rozpuścić, lekko przestudzić. Suche składniki (oprócz cukru) przesiać przez sitko. Całość połączyć dokładnie z jogurtem i margaryną, mieszając łyżką. Boki formy wysmarować margaryną, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C na ok. 40 min. Po upieczeniu biszkopt wystudzić. Następnie łyżką wydrążyć środek na głębokość ok. 1 cm, zostawiając brzeg ok. 1,5 cm. Okruchy przełożyć do miski, rozkruszyć. Banany obrać, odciąć końce, przekroić wzdłuż, płaską stroną ułożyć na biszkopcie. Masa śmietanowa: Czekoladę schłodzić w lodówce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żelatynę wsypać do rondla, zalać 3 łyżkami zimnej wody, odczekać aż napęcznieje, dodać resztę wody, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i cukier puder. Następnie dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt z bananami, formując kopiec. Wierzch posypać okruchami. Wstawić do lodówki na min. 3 godz. Smacznego!
Kopiec kreta
Suche składniki połączyć dokładnie z jogurtem i margaryną
Kopiec kreta
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm
Kopiec kreta
W biszkopcie łyżką wydrążyć środek, zostawiając brzeg
Kopiec kreta
Banany płaską stroną ułożyć na biszkopcie