Sposób przygotowania:
Kopiec kreta
Biszkopt: Margarynę rozpuścić, lekko przestudzić. Suche składniki (oprócz cukru) przesiać przez sitko. Całość połączyć dokładnie z jogurtem i margaryną, mieszając łyżką. Boki formy wysmarować margaryną, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C na ok. 40 min. Po upieczeniu biszkopt wystudzić. Następnie łyżką wydrążyć środek na głębokość ok. 1 cm, zostawiając brzeg ok. 1,5 cm. Okruchy przełożyć do miski, rozkruszyć. Banany obrać, odciąć końce, przekroić wzdłuż, płaską stroną ułożyć na biszkopcie. Masa śmietanowa: Czekoladę schłodzić w lodówce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żelatynę wsypać do rondla, zalać 3 łyżkami zimnej wody, odczekać aż napęcznieje, dodać resztę wody, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i cukier puder. Następnie dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt z bananami, formując kopiec. Wierzch posypać okruchami. Wstawić do lodówki na min. 3 godz. Smacznego!
marietta
e-jola1