Sposób przygotowania:
Kopytka
Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej lub kilka godzin przed robieniem kopytek. Najlepiek wybrac takie które maja dużo skrobii. Ugotowane i odparowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka i mąkę, Jeżeli ziemniaki będą mało maczne lub za świeże to będą "piły"mąkę i trzeba będzie jej sypacć o wiele więcej. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Raczej trzeba robić to szybko by ziemniaki nie wypiły mąki i nie stały się ciapowate. W między czasie gotujemy wodę w garczku i solimy ja. Z ciasta ziemniaczanego robimy wałeczki, lekko rozpłaszczamy i nożem kroimy po skosie kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy jako dodatek do dań z mięsem lub z sosem.