Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjne kopytka, wyśmienite jako dodatek do sosów lub dań z mięsem

Kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej lub kilka godzin przed robieniem kopytek. Najlepiek wybrac takie które maja dużo skrobii. Ugotowane i odparowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka i mąkę, Jeżeli ziemniaki będą mało maczne lub za świeże to będą "piły"mąkę i trzeba będzie jej sypacć o wiele więcej. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Raczej trzeba robić to szybko by ziemniaki nie wypiły mąki i nie stały się ciapowate. W między czasie gotujemy wodę w garczku i solimy ja. Z ciasta ziemniaczanego robimy wałeczki, lekko rozpłaszczamy i nożem kroimy po skosie kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy jako dodatek do dań z mięsem lub z sosem.
Kopytka
Ziemniaki mielimy, dodajemy jajko i mąkę
Kopytka
Wyrabiamy szybko elastyczne, nie za miękkie ciasto
Kopytka
Z ciasta formujemy wałki, lekko je rozpłaszczamy
Kopytka
Krojąc wałki po skosie formujemy kluseczki