gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Kopytka dyniowe odsmażane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zostały mi ziemniaki z obiadu mus dyniowy miałam postanowiłam zrobić kopytka i ugotować. Następnego dnia tylko je odsmażyłam i miałam szybki pyszny obiad.

Kopytka dyniowe odsmażane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka dyniowe odsmażane

 

Sposób przygotowania:

Kopytka dyniowe odsmażane
Ziemniaki ugotować mogą być z obiadu z dnia poprzedniego najlepiej tłuczone na ciepło. Dynię gotujemy albo pieczemy miksujemy studzimy. Do ziemniaków dodajemy dynię wbijamy jajko dodajemy przyprawy sól,pieprz imbir i gałkę. Wyrabiamy masę jeżeli trzeba to dodajemy trochę mąki aby masa się nie kleiła. 

Na blacie posypanym mąką robimy z porcji masy wałek spłaszczamy i kroimy ukośne kopytka.

Zagotować wodę osolić wrzucać pojedynczo kopytka i lekko pomieszać aby się nie posklejały. Poczekać aż wypłyną. Do wody można wlać trochę oleju.

Ugotowane kopytka wyjmujemy z wody odsączamy można polać rozpuszczonym masłem.

Rozgrzewamy patelnię dajemy kopytka i podsmażamy.

Podajemy na ciepło po odsmażeniu.

POLECAM
Kopytka dyniowe odsmażane
Do miski przekładamy przygotowane składniki zagniatamy
Kopytka dyniowe odsmażane
Z porcji masy robimy wałek i kroimy ukosne kopytka
Kopytka dyniowe odsmażane
Ugotowane kopytka odsączamy na sitku polewamy rozpuszczonym masłem
Kopytka dyniowe odsmażane
Zimne kopytka dajemy na rozgrzaną patelnię .