Sposób przygotowania:
Kopytka dyniowe z cebulką na winie
Dynię obrać i zmiksować na puree. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć ze zmiksowaną dynią, jajkiem, obydwiema mąkami oraz szczyptą soli.
Ciasto dokładnie wyrobić i podzielić na 3-4 części. Na oprószonej mąką stolnicy wyłożyć ciasto i rozciągnąć dłońmi tak, by grubość ciasta miała około 7 mm.
Za pomocą kieliszka wykrawać okręgi.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucać kluski, które należy gotować około 1-2 minuty od wypłynięcia.
W międzyczasie na rozgrzanym oleju/maśle zeszklić cebulkę ze szczyptą soli, a kiedy już będzie miękka, wlać wino i odparować.
Kopytka okrasić cebulką.
Ciasto dokładnie wyrobić i podzielić na 3-4 części. Na oprószonej mąką stolnicy wyłożyć ciasto i rozciągnąć dłońmi tak, by grubość ciasta miała około 7 mm.
Za pomocą kieliszka wykrawać okręgi.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucać kluski, które należy gotować około 1-2 minuty od wypłynięcia.
W międzyczasie na rozgrzanym oleju/maśle zeszklić cebulkę ze szczyptą soli, a kiedy już będzie miękka, wlać wino i odparować.
Kopytka okrasić cebulką.
Igraszki Losu
Kraina Miodem Płynąc
Igraszki Losu napisał(a):
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2