SUPERPRZEPIS

Kurczak z karmelizowaną gruszką i serem camembert

  • 1
  • Ag.Zetka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kurczak z karmelizowaną gruszką i serem camembert Więcej zdjęć (3)

Pierś z kurczaka doskonale komponuje się z owocami. Tym razem przygotowałam szybkie danie w postaci kurczaka z karmelizowaną gruszką i serem camembert. Filet w takim wydaniu jest soczysty i pyszny. Polecam!

Składniki:

Kurczak z karmelizowaną gruszką i serem camembert

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża gruszka
  • 90 g sera camembert
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • oregano
  • olej
  • 2 łyżki masła - jedna do gruszki, druga do miesa
  • 1 czubata łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Kurczak z karmelizowaną gruszką i serem camembert

Przygotowanie mięsa

Kurczak z karmelizowaną gruszką i serem camembert
Mięso kroimy na dwie części i przyprawiamy

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na dwie części. Wycinamy kości i błony. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i oregano.

Karmelizowanie gruszki

Kurczak z karmelizowaną gruszką i serem camembert
Gruszki kroimy na kawałki i karmelizujemy

Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy na kilka części, usuwamy gniazdo nasienne.

Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy chwilę gruszki. Dodajemy miód i karmelizujemy, aż gruszki będą miękkie.

Gruszki obracamy.

Smażenie kurczaka

Kurczak z karmelizowaną gruszką i serem camembert
Pierś z kurczaka smażymy na oleju, dodajemy też masło

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso. Po chwili dodajemy masło. Fileta co jakiś czas polewamy tłuszczem z patelni.

W międzyczasie ser kroimy na plasterki.

ETAP 4:

Kurczak z karmelizowaną gruszką i serem camembert
Na mięsie układamy plastry sera camembert

Mięso przerzucamy na drugą stronę, układamy na nim kawałki sera. Na patelnię wrzucamy też gruszki. Smażymy, aż ser się rozpuści.

Mięso wykładamy na talerze, na mięsie lub obok niego układamy gruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!