Sposób przygotowania:
Kurczak z karmelizowaną gruszką i serem camembertPrzygotowanie mięsa
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na dwie części. Wycinamy kości i błony. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i oregano.
Karmelizowanie gruszki
Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy na kilka części, usuwamy gniazdo nasienne.
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy chwilę gruszki. Dodajemy miód i karmelizujemy, aż gruszki będą miękkie.
Gruszki obracamy.
Smażenie kurczaka
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso. Po chwili dodajemy masło. Fileta co jakiś czas polewamy tłuszczem z patelni.
W międzyczasie ser kroimy na plasterki.
ETAP 4:
Mięso przerzucamy na drugą stronę, układamy na nim kawałki sera. Na patelnię wrzucamy też gruszki. Smażymy, aż ser się rozpuści.
Mięso wykładamy na talerze, na mięsie lub obok niego układamy gruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
SylaUla