WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka jaglane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka ale nie typowe ziemniaczane czy leniwe, a kopytka z kaszy jaglanej. Zdrowe i pyszne. Bardzo dobre zarówno z garnka z okrasą jak i odsmażone na maśle.

Kopytka jaglane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka jaglane

 

Sposób przygotowania:

Kopytka jaglane

ETAP 1:

Kaszę jaglaną przepłukać na sicie zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody i zagotować. Osolić i gotować ok. 25 min. Kaszę wystudzić.

Do kaszy dodać serek wiejski rozgnieciony widelcem, wbić jajko i wsypać mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić rękami od czasu do czasu podsypując mąką gdyby się kleiło.

Gotowe ciasto uformować w wałek, pokroić na plastry. Każdy plaster uformować w długi i cienki wałeczek, lekko spłaszczyć z wierzchu i pokroić na ukośne kluseczki.

W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Gotować kilka minut od wypłynięcia.

Ugotowane kluski wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek. Podawać od razu z przesmażoną cebulką i skwarkami lub po wystudzeniu odsmażyć na masełku.

Kopytka jaglane
Kopytka po ugotowaniu z cebulką i skwarkami
Kopytka jaglane
Kopytka jaglane po ugotowaniu i wyłożeniu do naczynia żaroodpornego
Kopytka jaglane
Kopytka jaglane surowe przed ugotowaniem