Sposób przygotowania:
Kopytka jaglaneETAP 1:
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody i zagotować. Osolić i gotować ok. 25 min. Kaszę wystudzić.
Do kaszy dodać serek wiejski rozgnieciony widelcem, wbić jajko i wsypać mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić rękami od czasu do czasu podsypując mąką gdyby się kleiło.
Gotowe ciasto uformować w wałek, pokroić na plastry. Każdy plaster uformować w długi i cienki wałeczek, lekko spłaszczyć z wierzchu i pokroić na ukośne kluseczki.
W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Gotować kilka minut od wypłynięcia.
Ugotowane kluski wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek. Podawać od razu z przesmażoną cebulką i skwarkami lub po wystudzeniu odsmażyć na masełku.