jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jaglane kopytka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kopytka do danie szybkie do przygotowania i na każdą kieszeń. Tak jak z każdym daniem, tak i tu możemy z nimi dowolnie eksperymentować. Dziś polecam ich, nieco zdrowszą wersje z kaszą jaglaną.

Jaglane kopytka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jaglane kopytka

KOPYTKA

DODATKOWO:

  • Maliny lub inne sezonowe owoce do podania

BUŁKA DO POLANIA

Sposób przygotowania:

Jaglane kopytka

ETAP 1

Jaglane kopytka
Ugotowana kaszę jaglaną miksujemy

Wodę zagotowujemy. Dodajemy do niej olej oraz odrobinę soli. Na gotującą wrzucamy kaszę jaglaną. Na wolnym ogniu gotujemy ją do momentu jak wchłonie wodę. Następnie zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut by „doszła”.


Tak przygotowaną miksujemy i delikatnie studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.

ETAP 2

Jaglane kopytka
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Na stolnice wykładamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie i dodajemy pozostałe składniki ciasta, czyli: zmiksowaną kaszę, ziemniaki, szczyptę soli oraz jajko.

ETAP 3

Jaglane kopytka
Ciasto zagniatamy do momentu jak będzie jednolite

Zagniatamy ciasto.

ETAP 4

Jaglane kopytka
Z uformowanych wałków formujemy kopytka

Z gotowego ciasta odrywamy większe kawałki i toczymy z nich wałki. Otrzymane wałki dzielimy pod skosem na kopytka o długości około 4 cm.

ETAP 5

Jaglane kopytka
W lekko osolonej wodzie gotujemy kopytka

Uformowane kopytka gotujemy około 4-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.


Ugotowane odcedzamy, porcjujemy na talerze, polewamy bułką i podajemy w towarzystwie sezonowych owoców. U mnie są to maliny.

ETAP 6

Jaglane kopytka
Do rozpuszczonego masła dodajemy bułkę tartą i cukier

BUŁKA DO POLANIA: Masło rozpuszczamy. Następnie dodajemy do niego bułkę tartą oraz cukier waniliowy. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.