Sposób przygotowania:
Jaglane kopytkaETAP 1
Wodę zagotowujemy. Dodajemy do niej olej oraz odrobinę soli. Na gotującą wrzucamy kaszę jaglaną. Na wolnym ogniu gotujemy ją do momentu jak wchłonie wodę. Następnie zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut by „doszła”.
Tak przygotowaną miksujemy i delikatnie studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
ETAP 2
Na stolnice wykładamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie i dodajemy pozostałe składniki ciasta, czyli: zmiksowaną kaszę, ziemniaki, szczyptę soli oraz jajko.
ETAP 3
Zagniatamy ciasto.
ETAP 4
Z gotowego ciasta odrywamy większe kawałki i toczymy z nich wałki. Otrzymane wałki dzielimy pod skosem na kopytka o długości około 4 cm.
ETAP 5
Uformowane kopytka gotujemy około 4-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Ugotowane odcedzamy, porcjujemy na talerze, polewamy bułką i podajemy w towarzystwie sezonowych owoców. U mnie są to maliny.
ETAP 6
BUŁKA DO POLANIA: Masło rozpuszczamy. Następnie dodajemy do niego bułkę tartą oraz cukier waniliowy. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
skuter5