Sposób przygotowania:
Kopytka jaglane z dynią
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu albo opłukaną w niecałej szklance wody.
Dynię upiec w piekarniku (ja wykorzystałam troche puree dyniowego z wcześniejszego pieczenia do zupy) i zblendować na gładką masę.
Jeszcze letnią kaszę mieszamy tłuczkiem do ziemniaków z puree na gładką masę. Dodać tymianek, sól i mąki przesiane przez sito. Zagniatamy ciasto (lekko się lepiło).
Na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy z części ciasta rulon. Kroimy na 2-3 cm kopytka.
Gotujemy z wodzie z sola ok. 2 minuty od wypłynięcia :)
Podajemy od razu z wody lub podsmażone na maśle klarowanym np. z cebulką, posypane solą.
Dynię upiec w piekarniku (ja wykorzystałam troche puree dyniowego z wcześniejszego pieczenia do zupy) i zblendować na gładką masę.
Jeszcze letnią kaszę mieszamy tłuczkiem do ziemniaków z puree na gładką masę. Dodać tymianek, sól i mąki przesiane przez sito. Zagniatamy ciasto (lekko się lepiło).
Na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy z części ciasta rulon. Kroimy na 2-3 cm kopytka.
Gotujemy z wodzie z sola ok. 2 minuty od wypłynięcia :)
Podajemy od razu z wody lub podsmażone na maśle klarowanym np. z cebulką, posypane solą.