Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Kopytka jaglane z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i proste w przygotowaniu kopytka jaglane z dodatkiem dynii. Wersja bez glutenu i nabiału :-)

Kopytka jaglane z dynią

Składniki:

Kopytka jaglane z dynią

 

  • 100 gram kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 70 gram puree z pieczonej dyni
  • 100 gram mąki z ciecierzycy
  • 50 gram mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Kopytka jaglane z dynią
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu albo opłukaną w niecałej szklance wody.

Dynię upiec w piekarniku (ja wykorzystałam troche puree dyniowego z wcześniejszego pieczenia do zupy) i zblendować na gładką masę.

Jeszcze letnią kaszę mieszamy tłuczkiem do ziemniaków z puree na gładką masę. Dodać tymianek, sól i mąki przesiane przez sito. Zagniatamy ciasto (lekko się lepiło).

Na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy z części ciasta rulon. Kroimy na 2-3 cm kopytka.

Gotujemy z wodzie z sola ok. 2 minuty od wypłynięcia :)

Podajemy od razu z wody lub podsmażone na maśle klarowanym np. z cebulką, posypane solą.

Tagi:

danie kopytka