Sposób przygotowania:
Kopytka z batatów i kaszy jaglanej
Bataty upiec w piekarniku około godziny. Wystudzić.
Kasze ugotować wg. instrukcją na opakowaniu, pozostawić do wystygnięcia. Wymieszać kasze z obranymi batatami. Ja mieszałam tłuczkiem do ziemniaków. Dokładnie wymieszać i dodać sól z przyprawami. Dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać. U mnie masa kleiła się do rąk ale delikatnie wałkowałam na stolnicy wysypanej mąką ziemniaczaną. Uformowany wałek pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować ok. 1-2 minuty od wypłynięcia.
Podane ze skwarkami z kiełbasy.
Kasze ugotować wg. instrukcją na opakowaniu, pozostawić do wystygnięcia. Wymieszać kasze z obranymi batatami. Ja mieszałam tłuczkiem do ziemniaków. Dokładnie wymieszać i dodać sól z przyprawami. Dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać. U mnie masa kleiła się do rąk ale delikatnie wałkowałam na stolnicy wysypanej mąką ziemniaczaną. Uformowany wałek pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować ok. 1-2 minuty od wypłynięcia.
Podane ze skwarkami z kiełbasy.