Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Zebra z kremem karpatkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty przepis w wykorzystaniem ciasta zebra i kremu karpatkowego. Łatwy w wykonaniu, najlepiej smakuje schłodzony na drugi dzień.

Zebra z kremem karpatkowym

Składniki:

Zebra z kremem karpatkowym

 

  • CIASTO:
  • jajek - 5 szt
  • cukier - 1 szkl
  • maka pszenna - 2,5 szkl
  • woda gazowana - 1 szkl
  • olej - 1 szkl
  • proszek do pieczenia - 2 lyżeczki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier puder
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • KREM:
  • masło - 50 dag
  • cukier - 1,5 szkl
  • mleko - 1 litr
  • budyń waniliowy- 3 op
  • perełki

Sposób przygotowania:

Zebra z kremem karpatkowym
CIASTO:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.

Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.

Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec ok 55 minut w temp 180stC.

KREM:

600 ml mleka zagotować z pół szklanki cukru - mieszając , w pozostałym 400 ml mleka rozprowadzić proszek budyniowym, dobrze wymieszać i powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka- cały czas mieszając , by powstała gładka masa budyniowa. Odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć z cukrem na gładki krem i dodawać małymi porcjami budyń, dobrze razem wszystko połączyć.

Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć go kremem, przykryć drugą połówką, ponownie posmarować kremem. Pozostałym kremem można dowolnie ozdobić i udekorować perełkami.

Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.