Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Kopytka z kurkami maślano-szałwiowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatne, rozpływające się kopytka z królowymi lasów kurkami z maślano - szałwiowym sosie polecają się na obiad.

Kopytka z kurkami maślano-szałwiowymi  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z kurkami maślano-szałwiowymi

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z kurkami maślano-szałwiowymi
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę – odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ziemniaki wystygną przekładamy je na stolnicę robimy w nich dołek wbijamy jajko wsypujemy 1 szklankę mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się nam do rąk podsypujemy więcej mąki.

Ciasto ma mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek, formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy na kawałki. Kopytka gotujemy około 2-3 minut od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Masło rozpuszczamy na patelni dodajemy do niego liski szałwii i smażymy około 1 minuty.

Na patelnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę chwilę ja przesmażamy i dodajemy do niej przesiekane , oczyszczone kurki.

Aby pozbyć się z kurek goryczy dodajemy odrobinę miodu – wszystko dusimy około 15 minut.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kopytka polewamy sosem kurkowym, posypujemy posiekaną szałwią (można posypać startym parmezanem) i serwujemy gorące, smacznego ; ) 
Kopytka  z  kurkami maślano-szałwiowymi
Przepuszczone przez praskę ziemniaki z jajkiem
Kopytka  z  kurkami maślano-szałwiowymi
Zagniecione ciasto ziemniaczane na kopytka
Kopytka  z  kurkami maślano-szałwiowymi
Przygotowane z ciasta i pokrojone kopytka
Kopytka  z  kurkami maślano-szałwiowymi
Kurki smażone na maśle ze świeżą szałwią

Tagi:

kluski kopytka