Sposób przygotowania:
Kopytka z kurkami maślano-szałwiowymi
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę – odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ziemniaki wystygną przekładamy je na stolnicę robimy w nich dołek wbijamy jajko wsypujemy 1 szklankę mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się nam do rąk podsypujemy więcej mąki.
Ciasto ma mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek, formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy na kawałki. Kopytka gotujemy około 2-3 minut od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Masło rozpuszczamy na patelni dodajemy do niego liski szałwii i smażymy około 1 minuty.
Na patelnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę chwilę ja przesmażamy i dodajemy do niej przesiekane , oczyszczone kurki.
Aby pozbyć się z kurek goryczy dodajemy odrobinę miodu – wszystko dusimy około 15 minut.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kopytka polewamy sosem kurkowym, posypujemy posiekaną szałwią (można posypać startym parmezanem) i serwujemy gorące, smacznego ; )
Ciasto ma mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek, formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy na kawałki. Kopytka gotujemy około 2-3 minut od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Masło rozpuszczamy na patelni dodajemy do niego liski szałwii i smażymy około 1 minuty.
Na patelnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę chwilę ja przesmażamy i dodajemy do niej przesiekane , oczyszczone kurki.
Aby pozbyć się z kurek goryczy dodajemy odrobinę miodu – wszystko dusimy około 15 minut.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kopytka polewamy sosem kurkowym, posypujemy posiekaną szałwią (można posypać startym parmezanem) i serwujemy gorące, smacznego ; )