Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kopytka z oregano z sosem ze świeżych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kopytka z dodatkiem świeżego oregano nabrały zupełnie nowego smaku a podkreślone delikatnym sosem ze świeżych pomidorów stały się daniem godnym polecania :)

Kopytka z oregano  z sosem ze świeżych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z oregano z sosem ze świeżych pomidorów

 

  • Kopytka
  • 500 gram ziemniaków
  • 1-2 szklanki mąki
  • 1 garść liści świeżego oregano
  • 1 jajko
  • Sos ze świeżych pomidorów
  • 1-2 pomidory malinowe
  • 1-2 pomidory
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 garść żółtych pomidorków koktajlowych
  • ¼ szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Dodatkowo
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Kopytka z oregano z sosem ze świeżych pomidorów
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków i odstawiamy do przestygnięcia. Oregano blendujemy z odrobiną oliwy na gładką masę. W międzyczasie pomidory malinowe i zwykłe pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych i kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i przesmażamy na niej przez chwilę posiekany drobno ząbek czosnku. Do przesmażonego czosnku dodajemy posiekane w kostkę pomidory i przekrojone na pól pomidorki koktajlowe – wlewamy wodę i dusimy sos pod przykryciem około 15 minut.. Po tym czasie woda powinna odparować a pomidory powinny stworzyć dość gęsty sos, który doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli jednak sos jest zbyt rzadki należy go jeszcze odparować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Ostudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę robimy w nich po środku dołek do którego wbijamy jajko, dodajemy pastę z oregano i połowę mąki – zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. (jeśli jest taka potrzeba podsypujemy więcej mąki ). Z zagniecionego ciasta odrywamy kawałek formujemy wałek i kroimy na kawałki. Tak przygotowane kopytka gotujemy w lekko osolonej wodzie po 2 -3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Odcedzamy. Odcedzone kopytka polewamy sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem i serwujemy gorące.
Kopytka z oregano  z sosem ze świeżych pomidorów
Ziemniaki przeciśnięte przez praskę z jajkiem
Kopytka z oregano  z sosem ze świeżych pomidorów
Ziemniaki przeciśnięte przez praskę z jajkiem i mąką
Kopytka z oregano  z sosem ze świeżych pomidorów
Pomidory malinowe, cherry, koktajlowe czyli baza sosu
Kopytka z oregano  z sosem ze świeżych pomidorów
przesmażone na oliwie z czosnkiem pomidory