Sposób przygotowania:
Kopytka z oregano z sosem ze świeżych pomidorów
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków i odstawiamy do przestygnięcia. Oregano blendujemy z odrobiną oliwy na gładką masę. W międzyczasie pomidory malinowe i zwykłe pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych i kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i przesmażamy na niej przez chwilę posiekany drobno ząbek czosnku. Do przesmażonego czosnku dodajemy posiekane w kostkę pomidory i przekrojone na pól pomidorki koktajlowe – wlewamy wodę i dusimy sos pod przykryciem około 15 minut.. Po tym czasie woda powinna odparować a pomidory powinny stworzyć dość gęsty sos, który doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli jednak sos jest zbyt rzadki należy go jeszcze odparować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ostudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę robimy w nich po środku dołek do którego wbijamy jajko, dodajemy pastę z oregano i połowę mąki – zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. (jeśli jest taka potrzeba podsypujemy więcej mąki ). Z zagniecionego ciasta odrywamy kawałek formujemy wałek i kroimy na kawałki. Tak przygotowane kopytka gotujemy w lekko osolonej wodzie po 2 -3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Odcedzamy. Odcedzone kopytka polewamy sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem i serwujemy gorące.
Ostudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę robimy w nich po środku dołek do którego wbijamy jajko, dodajemy pastę z oregano i połowę mąki – zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. (jeśli jest taka potrzeba podsypujemy więcej mąki ). Z zagniecionego ciasta odrywamy kawałek formujemy wałek i kroimy na kawałki. Tak przygotowane kopytka gotujemy w lekko osolonej wodzie po 2 -3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Odcedzamy. Odcedzone kopytka polewamy sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem i serwujemy gorące.