Sposób przygotowania:
Kopytka "kwiatuszki"kopytka
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, lekko ugnieść.
Podzielić nożem na cztery części, jedną część przełożyć, a jej miejsce wypełnić mąką pszenną.
Dodać młody jęczmień.
Jajko lekko roztrzepać z szczyptą soli i większą szczyptą czosnku i wylać je na młody jęczmień i mąkę. Zagnieść dość gładkie ciasto.
Na koniec wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki i już dokładnie zagnieść.
Jagody goji zalać gorącą wodą nieco ponad poziom, posypać odrobiną cukru, przykryć.
Formowanie i gotowanie
Partiami odrywać ciasto, formować wałeczki i wykrawać foremką wzorki. Nie podsypujemy mąką. Odrobinę można podsypać pod uformowany wałek.
Dobrze jest od czasu do czasu foremkę zanurzyć w mące, żeby ciasto lepiej odchodziło.
Ciasto z foremki wypychamy ozdobnym patyczkiem.
gotowanie i okrasa
Ciasto wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszać, po wypłynięciu gotować na małym ogniu kilka minut.
Cebule, obrać, posiekać i przesmażyć na maśle. Pod koniec solimy i dodajemy napęczniałe jagody razem z odrobiną lub całą wodą w której moczyły się.
Na gotowe kopytka nałożyć okrasę.
gosia56