ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kurczak w papryce, cebuli i czosnku duszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duszony kurczak w warzywach jest bardzo smaczny, kruchy, soczysty, aromatyczny i smakuje wybornie nie tylko na ciepło.

Kurczak w papryce, cebuli i czosnku duszony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w papryce, cebuli i czosnku duszony

 

  • udka kurczaka 4 sztuki duże,
  • przyprawa do złocistego kurczaka 1 opakowanie,
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki,
  • ziele angielskie 3 sztuki,
  • liście laurowe 2 sztuki.
  • papryka czerwona 3 sztuki,
  • cebula 3 sztuki,
  • ząbki czosnku 8 sztuk,
  • przyprawa w płynie maggi - ile potrzeba,
  • woda 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Kurczak w papryce, cebuli i czosnku duszony
Duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: podudzie i pałka, opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, mocno natrzeć przyprawą do kurczaka i schować do lodówki na kilka godzin.

Na gorącym oleju zrumienić kurczaka z każdej strony, dodać pokrojone papryki, cebule, ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i podsmażać z 10 minut.

Wlać wodę, przyprawę w płynie i pod przykryciem dusić do miękkości kurczaka, smakuje na ciepło i na zimno.
Kurczak w papryce,cebuli,czosnku duszony
Dodatki dodajemy takie jakie lubimy i mamy dostępne.
Kurczak w papryce,cebuli,czosnku duszony
Do natarcia kurczaka musi być dobrej jakości.