jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kopytka pietruszkowe

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie kluseczki można zjeść z masełkiem jako danie postne lub mogą być dodatkiem do świątecznego mięsa.

Kopytka pietruszkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka pietruszkowe

 

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • ok. 150 g pszennej mąki
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiejskiej śmietanki
  • 1 jajo
  • szczypta soli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka pietruszkowe
Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę wprost do miski, dodajemy jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, śmietanę, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy natkę pietruszki - mieszamy dokładnie.Formujemy z ciasta wałeczki,kroimy je skośnie w romby. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia. Kopytka takie możemy przygotować z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.
Kopytka pietruszkowe
Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy natkę pietruszki - mieszamy dokładnie.
Kopytka pietruszkowe
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.