Sposób przygotowania:
Kopytka wg Babcigramolki :
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, lekko posolić .Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować z nich wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka. Wielkość kopytek zależy od upodobania – jedni wolą bardzo drobne drudzy duże . Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną .z 1 łyżką oleju. Można podawać na świeżo lub podsmażać po ostudzeniu na rumiano.
majgrz11maja
Babciagramolka
Jeśli robimy kopytka i chcemy je z czymś podac to dodatkiem jest sos .
Ja np robię specjalnie sos grzybowy , mięsny , pomidorowy , kaparowy itp - dzielę na porcje, zamrażam a potem używam jako dodatek do potraw lub podaję z kluskami , makaronami , ryzem , kaszą .
A kopytka przecież nie są samodzielnym daniem - podaje się je do mięs , sosów ( również na słodko ), duszonej kapusty .Z ciasta kopytkowego robię rolady , pierogi , placki .