Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kopytka wg Konczi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne domowe kopytka możliwe do podania z cukrem, z masłem bądź z sosikiem.

Kopytka wg Konczi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka wg Konczi

 

Sposób przygotowania:

Kopytka wg Konczi
Zimne ziemniaki należy przecisnąć przez praskę bądź dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, następnie dodajemy jajko i około szklanki mąki - całość wyrabiamy na gładkie ciasto Konsystencja dość elastyczna jak na kluski, Wykładamy całość na stolice podsypaną mąką i formujemy wałeczki które kroimy na kopytka, W dość sporym garnku nastawiamy wodę z dodatkiem soli i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kopytka porcjami i gotujemy przez chwilę do wypłynięcia na wierzch, odcedzamy i podajemy wg uznania.
Kopytka wg Konczi
Przygotowane ziemniaki wraz z jajkiem i mąką
Kopytka wg Konczi
wyrabiamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta
Kopytka wg Konczi
formujemy wałeczki z gotowego ciasta i kroimy kopytka
Kopytka wg Konczi
kopytka porcjami wrzucamy na gotującą się wodę