Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Kopytka z ziołami i sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kopytka z ziołami i sosem

Kopytka z ziołami i sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z ziołami i sosem

 

 

  • Sos:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 kiełbaska śląska
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • chilli do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z ziołami i sosem
Kopytka: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić, utłuc i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć ich na stolnicę, dodać mąkę, jajko oraz sól i zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek i nożem odcinać kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane kopytka odcedzić i włożyć na rozgrzany olej. Posypać ich kurkumą oraz oregano i podsmażać na złoty kolor. Sos: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kiełbaskę pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i razem smażyć. Z papryki wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Dodać ją do cebuli i kiełbasy i razem chwilkę smażyć. Pomidora sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz chilli i wszystko razem przez chwilę podsmażać. Kopytka podawać obłożone gęstym sosem paprykowym.
Kopytka z ziołami i sosem
Kopytka z ziołami i sosem
Kopytka z ziołami i sosem
Kopytka z ziołami i sosem