Sposób przygotowania:
Kopytka z ziołami i sosem
Kopytka: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić, utłuc i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć ich na stolnicę, dodać mąkę, jajko oraz sól i zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek i nożem odcinać kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane kopytka odcedzić i włożyć na rozgrzany olej. Posypać ich kurkumą oraz oregano i podsmażać na złoty kolor. Sos: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kiełbaskę pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i razem smażyć. Z papryki wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Dodać ją do cebuli i kiełbasy i razem chwilkę smażyć. Pomidora sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz chilli i wszystko razem przez chwilę podsmażać. Kopytka podawać obłożone gęstym sosem paprykowym.