Sposób przygotowania:
Kopytka z makiem
Mak zalać gorącą wodą i odstawić na parę chwil, a w następnej kolejności odcedzić. Jeden kilogram ziemniaków należy ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zmielić praską do ziemniaków. Do zgniecionych ziemniaków dodać jedną szklankę mąki oraz wbić dwa jajka. Do masy ziemniaczanej dodać również wcześniej przygotowany mak i bardzo dokładnie wymieszać. Wszystkie te składniki ugnieść na ciasto. Ugniecione ciasto rozwałkować na wałeczek, a w następnej kolejności wycinać z niego kopytka. Kopytka gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, czyli do czasu, aż wypłyną na wierzch. Masło roztopić na patelni i zarumienić, a następnie polać nim ugotowane kopytka. Kopytka z makiem polane masłem posypać jeszcze cukrem do smaku.