Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem beszamelowym
Ze składników ziemniaków maki jajka i przypraw zagniotłam ciasto i porobiłam wałeczki pokroiłam je lekko na skos. Gotowałam w lekko osolonej wodzie czekałam aż wypłyną i wyjmowałam cedzakiem . Sos beszamelowy rozgrzewamy olej na patelni dodajemy mąkę i mieszamy kiedy zaczynię się pienić dolewamy mleko i mieszamy by grudki się nie zrobiły dodajemy w trakcie czosnek sprasowany i przyprawy do smaku . Podajemy kopytka z sałatką i sosem beszamelowym.
zewa
lalunia
Wiem o gałce muszkatołowej ja jej nie dałam bo nie chciałam jej mieć w sosie , a zrobiłam na oleju bo tak znalazłam w necie ,dodałam od siebie czosnek bo mi nie smakował sos za to z czosnkiem było wyraźniejsze :)
Babciagramolka
Mam propozycję - nazwać ten sos sosem śmietankowym z czosnkiem laluni i będzie ok. Cały problem w nazewnictwie . Sos beszamelowy to sos beszamelowy i nie można z nim kombinować trochę inaczej . Przez to troche inaczej to już nie będzie beszamel.
Podobnie jest z innymi potrawami. Jeśli nie robimy w 100 % wg klasycznego oryginału nie nazywajmy tego nazwą klasyczną bo wprowadzamy w błąd . Beszamel to masło, mąka, mleko , sól , biały pieprz , sok z cytryny i gałka muszkatołowa i nic więcej i nic mniej .
Pyza
Dokładnie tak, wystarczy zmiana nazwy i będzie to sos Laluni a nie dziwaczna wersja klasycznego przepisu
lalunia
W takim razie jeśli można zmienić opis to poproszę i przeprasza za zamieszanie :(